La cadena del llibre europea demana compromisos als candidats

\"\"Quan s\’acosten les eleccions, diuen, és el moment que els polítics es comprometen. És per tant quan les organitzacions professionals es belluguen a fi de comprometre els futurs administradors amb compromisos que després puguin ser exigits, i també per donar una oportunitat als candidats de conèixer de primera ma les demandes i les inquietuds dels sectors diversos. En un moment tan crític del sector del llibre a tot el món, diferents agents europeus integrants del que podríem anomenar cadena tradicional de valor del llibre (escriptors, editors i llibreters, en aquest cas) han publicat un manifest a l\’atenció dels candidats en què els demanen que es posicionin al voltant de les quatre prioritats que en aquest moment comparteixen aquests agents.

El Consell dels escriptors europeus (European Writers Council, EWC), la Federació d\’editors europeus (Federation of European Publishers, FEP) i la Federació de llibreries europees (European Booksellers Federation, EBF) recorden que el llibre és un element indispensable per al bon funcionament de la democràcia en el si de la Unió europea.

El text destaca la representativitat dels seus signants, i destaca la importància del sector a Europa amb dades com aquestes:

  • 150.000 escriptors, que treballen en 40 llengües diferents formen part de Consell d\’escriptors europeus.
  • El sector del llibre suposa uns ingressos 22.5 mil milions € per al conjunt dels editors europeus.
  • Cada any es publiquen a Europa 535.000 títols nous.
  • Hi ha un actiu circulant de 9 milions de títols, dels quals 2 milions són en format digital.

Les quatre prioritats de treball d\’aquests agents, sobre els quals demanen als candidats que es posicionin, són:

  • Un dret d\’autor just i equilibrat.
  • Un règim fiscal que afavoreixi que el llibre arribi al màxim número de lectors possible, sigui quin sigui el seu format.
  • Una competència justa a Internet, que inclogui la interoperabilitat entre els formats i que estimuli l\’oferta legal dels títols.
  • Les implicacions pedagògiques del sector del llibre.

Ras i curt, els professionals europeus de la major part de la cadena tradicional de valor del llibre demanen als polítics que es posicionin sobre la pirateria, els mecanismes de gestió de drets, la competència deslleial a través d\’Internet i de mecanismes fiscals, els sistemes opacs dels grans operadors de la nova cadena de valor del llibre (si se\’n pot dir cadena) i la legislació sobre el llibre de text.

L\’Associació d\’escriptors en llengua catalana, l\’Associació d\’editors en llengua catalana (a títol propi), el Gremi d\’Editors de Catalunya (a través de la Federación de Gremios de Editores de España), i el Gremi de Llibreters de Catalunya (a través de Cegal) són membres d\’aquestes organitzacions europees. Per tant, volem pensar que traslladaran als candidats catalans aquestes preguntes. Els votants tenim dret a saber que pensen els nostres candidats sobre aquests elements, i a què es comprometen. Des d\’aquí només voldríem fer aquestes dues reflexions inicials:

  • El mercat del llibre en català obeeix a unes lleis de mercat pròpies a Catalunya, diferents de les del llibre en castellà, partint només d\’elements evidents com ara la dimensió del mercat o la dificultat per a la seva internacionalització (parlem, òbviament, de llibres, no de drets).
  • Aquest fet justifica per ell sol polítiques diferenciades de regulació del mercat, que cal atendre, precisament, des de la diferència. Mercats diferents requereixen atenció i polítiques diferenciats.

Ens agradaria conèixer què en pensen les nostres associacions professionals, els nostres dirigents polítics, i què dirà la veu catalana al Parlament europeu els propers anys, en funció de compromisos clars amb el llibre en català i amb el conjunt del sector econòmic del llibre a Europa.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *