Andròmines

Demà, diuen, és sant Joan. O el solstici. La nit més curta, el día més llarg. Ho aprofito. Repasso la casa, obro armaris. Hi ha roba, llibres, fotografies, records diversos de coses que han passat i que ara ja només són records diversos. M\’entretinc a mirar-m\’ho tot i no m\’hi reconec. Els records no són records: són fantasmes. M\’esvero, m\’espanto. Començo a fer piles de coses. Piles de roba, de llibres, de fotografies, de records diversos. Al final faig una pila d\’armaris. M\’assec a l\’oreller i espero.

Truquen el timbre. Són els vailets, que venen a mirar si tinc andròmines per cremar. Els senyalo les piles. Els vailets s\’afanyen. Tenen moltes cases per desembarassar. Riuen, com si la seva feina fos divertida. Els miro, i penso:
Són uns inconscients.
Ho baixen per l\’escala fent cadena. Les piles passen de ma en ma, sense que ningú s\’aturi a mirar de què estan fetes. Pels vailets, les meves piles ja són cendres abans de ser cremades. No es sorprenen quan han deixat la casa buida. Tampoc es sorprenen quan els demano que passin al final, quan la foguera sigui tan alta que ja no la puguin fer més alta.
La casa és buida. Les parets blanques, els armaris s\’han escapat. Les piles han desaparegut. Només jo, i l\’oreller. L\’estona passa. Fora, al món, la pila de piles es deu anar fent grossa.
Truquen a la porta i els ho demano. Tampoc ara es sorprenen. Es miren i somriuen, com si pensessin un altre.
M\’han agafat, com si fossin palanquins orientals traginant un mandarí en un oreller pel carrer. Dos agosarats s\’han enfilat a la pila, i m\’hi han deixat, coronant-la. Han encès el foc.
Fora del foc, al món, davant meu, tothom, els més amics també, ballen i mengen coca. Miren la foguera, i quan em veuen allà enfilat diuen:
Lògic.
Video: El Petit de cal Erill canta la Decapitació II, de Pere Quart. Així ho veuen uns nois i noies de segon d\’ESO (amb els seus tutors)

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *