Seis propuestas para el próximo milenio. Italo Calvino retratat per Sebastiao Salgado

Seis propuestas para el próximo milenio

Durant tota la classe del dijous 9 de febrer he tingut al cap el llibre de l’Italo Calvino, Seis propuestas para el próximo milenio, de Siruela. Els títols lleugeresa, rapidesa, exactitud i visibililitat resumien perfectament, crec, allò que en José ens volia transmetre. Al final de la classe m’ha confirmat que ells també les hi tenia.

M’ha resultat fàcil amb una cerca a Google comprovar que el llibre hi es en pdf, amb accés gratuït.

Un comentari de l’Albert sobre l’autoficció m’ha fet recordar una lectura recent de Vilaweb, que em porta a pensar que haig de llegir el llibre El soldat de Baltimore, de Xavier Pla.

He pensat que he de fer servir més temes relacionats amb el meu projecte per fer-los servir pels deures del curs. Això serà difícil si el tema ens ve suggerit pel José, però si que he de fer més forta la relació entre Derelicte i el curs.

En José ens ha recomanat els llibres de Cormac McCarthy, sobre tot La carretera, Meridià de sang i All the pretty horses.

Què m’ha fet pensar en Seis propuestas para el próximo milenio?

El full on Calvino va enumerar les seves sis propostes. Com es pot observar, la sisena va quedar per escriure.

L’exercici que en José ens ha posat per dijous que ve és: Descriu un personatge a través de les seves accions, buscant la màxima concreció. Mentre ens l’explicava en José insistia molt en el tema de la concreció. Ens parlava de la separació de tasques: Concentrar-se en la història, perquè és la única cosa que es pot demanar a un escriptor: explicar què passa.

Aquesta concreció que cal buscar s’adiu molt amb els títols de les conferències que Calvino va poder donar a Harvard. N’havia de fer sis, i en va poder fer cinc. Conservem l’esborrany de les notes que havia pres per construir la sisena, però no hi va ser a temps. Seis propuestas para el próximo milenio és, doncs, una mena de testament estilístic de l’Italo Calvino. A banda de les quatre a què he fet esment a l’inici de l’entrada, la cinquena es deia multiplicitat. La sisena s’havia de dir consistència.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *